Wielomiany
Franki: Dla jakich wartosci a , b liczba −1 jest dwukrotnym miejscem zerowym Wielomianu W postaci
W(x)=x
4+ax
3+(a−b)x
2+bx+1
W(−1)=(−1)
4+a(−1)
3+(a−b)(−1)
2+b(−1)+1
W(−1) =1 −a + a − b − b + 1
W(−1)= 2−2b
b=1
Teraz mam podstawić do wielomianu z treści zadania 1 za b
W(x)=x
4+ax
3+(a−1)x
2+x+1
I teraz Hornerem podzielić to przez (x+1)?
2 gru 18:48
Basia:
i teraz znowu
W(−1) = 0
2 gru 18:50
Basia: ale to nic nie da; a się zredukuje
no to zostaje dzielenie
2 gru 18:50
Basia:
a w ogóle to dzielę normalnie W(x) przez (x+1)2 = x2+2x+1
i mam od razu wszystko co trzeba
2 gru 18:52
Franki: W(−1)=(−1)4 +a(−1)3+(a−1)(−1)2 −1+1
W(−1)=1−a−a+1
−2a=−2
a=1
czyli:
b=1
a=1
wszycho?xd
2 gru 18:55
Franki: a no tak zredukuje się

a jak to podzielić tak jak Ty napisałaś bo trochę nie czaje
2 gru 18:58
Franki: bo jak robie Hornerem to wychodzi mi takie coś:
x3(−1+a)x2+1
2 gru 19:03
Basia:
x4+ax3+(a−b)x2+bx+1 : (x2+2x+1) = x2 + (a−2)x + (−a−b+3)
−x4−2x3−x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(a−2)x3 + (a−b−1)x2 + bx+1
− (a−2)x3 − 2(a−2)x2 − (a−2)x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(a−b−1−2a+4)x2 + (b−a+2)x + 1 =
(−a−b+3)x2 + (b−a+2)x + 1
−(−a−b+3)x2 −2(−a−b+3)x −(−a−b+3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(b−a+2+2a+2b−6)x + (1+a+b−3)
a + 3b − 4 = 0
a+b − 2 = 0
a+3b = 4
−a−b = −2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2b = 2
b=1
a+1 = 2
a=1
2 gru 19:03
Basia:
x4+ax3+(a−1)x2+x+1 = (x+1)(x3 +(a−1)x2+1)
i też nic z tego nie wynika, bo nie ma reszty
2 gru 19:06
Basia: jak widać, do rozwiązania ciut bardziej inteligentnego zadania schemat Hornera jest
zdecydowanie za głupi
2 gru 19:12
Franki: Niby tak ale szybciej i wygodniej się liczby , dlatego ja omijałem dzielenia w taki sposób ,
jednak wiedzę , że będę musiał potrenować trochęxd
2 gru 19:15
Basia: szybciej, ale tylko przez dwumian postaci x±p
niestety do dzielenia przez bardziej złożone wyrażenia już się nie nadaje
2 gru 19:46
Franki: Dla jakich wartości k wielomian W określony wzorem W(x) =x
3 + k
2x
2 −4kx − 5 jest podzielny
przez dwumian x−2
x−2⇔W(2)=0
2
3+k
22
2−4k*2−5=4k
2−8k+3=0
△=64−4*4*3
△=16
√△=4
Dobrze to zrobiłem

2 gru 21:09