Funkcja.
Paweł: Jakie warunki muszą być spełnione aby 3 punkty znalazły się na jednej prostej?
2 gru 18:42
M:
22 sty 17:59
Bo_ra:
Według mnie warunek współliniowości
Punkty A,B,C należące do jednej prostej nazywamy współliniowymi
Punkty A,B,C są współliniowe wtedy i tylko wtedy gdy
AC=AB+BC lub AC=|AB−BC|
22 sty 18:17
Bo_ra:
Znalazłem również coś takiego
Aby trzy punkty Po(x0,y0), P1(x1,y1) ,P2(x2,y2) leżały na jednej prostej potrzeba i
wystarcza by punkt Po leżał na prostej P1P2
tzn żeby był spełniony warunek
| x0 y0 1|
| x1 y1 1| =0
| x2 y2 1|
czyli ten wyznacznik stopnia trzeciego musi być równy 0
22 sty 18:53