jak to zrobicc
Klaudyynkaa: rozwiaz nie równość
x2−7x−8≤0
24 maj 16:32
tim: Wyznaczasz Δ i jak równanie kwadratowe.
24 maj 16:37
Klaudyynkaa: dzieki

*
24 maj 16:41
tim: Potem tylko na wykresie trzeba odpowiednio zaznaczyć.
24 maj 16:42
damorka:

czyli tak:
x2−7x−8≤0
obliczamy wyróżnik trójmianu kwadratowego
Δ=7
2 − 4 * (−8)
Δ=81
√Δ=9
x
1 = −1
x
2= 8
rysujemy parabolę
znak przy najwyższej potędze jest dodatnie więc zaczynamy rysować od góry
jak narysujesz parabolę to odczytasz z niej rozwiązanie
jeśli się nie mylę to będzie
x∊ <−1,8>
24 maj 16:48
tim: damorka, mamy taką zasadę, że wtedy kiedy można nie rozwiązujemy całego zadania, tylko pomagamy
w dojściu do rozwiązania
24 maj 16:50
Klaudyynkaa: dziekuuje ślicznie
24 maj 16:51
damorka: aha.. oj przepraszam, nie wiedziałam

jestem tu nowa
24 maj 16:55
tim: Nic nie szkodzi, ale taka niepisana zasada
24 maj 16:57