Proszę o jakąś podpowiedź, ja bym to robiłą w ten sposób, nie wiem czy tak mogę.
Letty: Oblicz granicę:
| | ax − bx | |
limx→0 |
| a>0, b>0
|
| | x | |
| | ax − bx | | xax−1 − xbx−1 | |
limx→0 |
| = (z twierdzenia del'Hospitala) limx→0 |
| |
| | x | | 1 | |
=
lim
x→0 x(a
x−1 − b
x−1) = i dalej nie wiem
2 gru 18:27
Krzysiek: źle liczysz pochodne...
| | ax −1 | |
możesz też zamiast de l'hospitala skorzystać z tego,że: |
| →lna dla x→0 |
| | x | |
2 gru 18:29
Letty: ale właśnie musze z tego twierdzenia.
ax jaką ma pochodną ?
2 gru 18:34
Letty: dobrze, juz sobie poradziłam z tym dzięki
2 gru 18:36
m4k: ax =axlna
2 gru 18:37