Prośba o sprawdzenie zadania.
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 2√2 , a wysokośc ściany bocznej
√19 . Oblicz długość krawędzi podstawy , wysokość ostrosłupa , Pb i V.
Zrobiłem to w nastepujący sposób :
b=2√2
h= √19
Następnie obliczyłem pole powierzchni jednej ściany bocznej , wyciągnąłem trójkąt a później z
pitagorasa:
b2=a + h2
28=19+a2
a2=9
a=3 , 1/2 a = 3 , a = 6
Pb=3 a2√3/4 Pb = 9√3
V=a3√2/12 V=18√2
H nie wiedziałem ja obliczyć
l = 2√2
hs = √19
napisz zadanie poprawnie, bo te dane, które podałeś nie pozwolą na zbudowanie takiego
ostrosłupa