Problem ;(
Dżisss: 3x
3+x
2+4=0 Rozwiąż równanie,wynik według książki to : x=2/3
mimo usilnych starań nie znalazłem pierwiastka tego równania
2 gru 18:04
Dżisss: 3x3+x2+4−4=0
2 gru 18:08
PW: No to pewnie źle przepisałeś wielomian (dla x>0 lewa strona jest dodatnia, więc pierwiastki −
jeden albo 3 − dodatnie być nie mogą).
Druga wersja też bez sensu.
2 gru 18:22
Dżisss: nie , wiesz polecenie jest takie :
Rozwiąż równanie :
3x3+x2+4−4=0 nie ma napisanego pierwiastka
, w poprzednich przykładach sam go zauważyłem i wszystko wyszło ok ale tu nie wiem jak zrobić
, żeby wyszło dwie trzecie.
2 gru 18:25
Dżisss: jest jednak +4x nie plus 4 , miałeś racje , wiesz uczę się już tyle że przeoczyłem , dzięki ,
zobaczę co teraz mi wyjdzie
2 gru 18:28
Basia:
jeżeli to równanie ma pierwiastki wymierne to są to ułamki tak zbudowane:
| dzielnik wyrazu wolnego | |
| |
| dzielnik współczynnika przy najwyższej potędze | |
wyraz wolny = 4
dzielniki: ±1; ±2; ±4
współczynnik przy x
3 = 3
dzielniki: ±1; ±3
możliwości: ±1; ±2; ±4; ±
13; ±
23; ±
43
no i trzeba sprawdzać
2 gru 18:30
Basia: Twoją pomyłkę uwzględniłam
2 gru 18:30
Basia: wyraz wolny = −4, ale to niczego nie zmienia
poprawiam dla porządku
2 gru 18:31
Dżisss: dzięki za pomoc Baśśśka

2/3 to pierwiastek,interesująca tabelka zapisałem sb , pzdr!
3 gru 10:23