prosze o rozwiazania
asia: na jakiej szerokosci geograficznej dlugosci rownoleznika stanowi polowe obwodu rownika ziemi?n
2 gru 17:50
Basia:

R − promień równika
L = 2πR
r − promień równoleżnika
l = πR
πR = 2πr
| | R | |
r = |
| ⇒ β=30o ⇒ α=60o i to jest ta szukana szerokość |
| | 2 | |
o ile jeszcze coś z geografii pamiętam
2 gru 17:55
asia: to jest w ksiazce od matmy
2 gru 17:58
asia: a to jest juz koniec zadania?
2 gru 18:00
Basia: koniec

to będzie 60
o szerokości geograficznej czyli blisko koła podbiegunowego
(one mają około szerokość około 66
o)
2 gru 18:21
asia: dzieki
2 gru 18:23