Oblicz objętość...
impersonal18: Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez prostokątny o ramionach długości c=√10 i d=3.
Dłuższa podstawa trapezu ma długość a=4. Oblicz objętość graniastosłupa, jeśli jego najdłuższa
przekątna "p" tworzy z podstawą graniastosłupa kąt o mierze α=45.
2 gru 17:43
dero2005:

d = 3
c =
√10
a = 4
t =
√a2 + d2 =
√42 + 32 =
√25 = 5
x =
√c2 − d2 =
√√102 − 32 =
√1 = 1
b = a −
x = 4 −1 = 3
h = t = 5
| | a+b | | 4+3 | | 21 | |
Pp = |
| *d = |
| *3 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 21 | | 105 | |
V = Pp*h = |
| *5 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 gru 18:19