Cena obrazu
blue: Obraz w ramie kosztuje 270 zł. Rama jest o 200 zł droższa od obrazu. Ile kosztuje obraz?
24 maj 16:09
damorka: 70 zł?
czyżby to było aż tak proste czy gdzieś tu jest ukryty haczyk?
24 maj 16:12
tim: Jest haczyk
24 maj 16:14
tim: damorka, trzeba układ równań.. xD
24 maj 16:16
damorka: hmm.. to moja druga propozycja jest taka 35 zł.

wtedy by się zgadzało.. 35+235= 270
wcześniej wyszło mi, że sama rama kosztuje 270

mea culpa
(teraz się zgadza?)
24 maj 16:19
tim: Zgadza się, a potrafisz udowodnić?
24 maj 16:19
blue: A jak to obliczyć z układu równań?
Jeśli chodzi o matematyke to jestem tępa
24 maj 16:22
tim: damorka, dawaj.
24 maj 16:23
damorka: układ równań

proszę bardzo, dowód:
x−cena obrazu
y− cena ramy
x+y=270
200+x =y
y=270−x
200+x=y
200+x=270−x
2x=70
x=35
y=235
24 maj 16:24
damorka: sorki, że tak długo
24 maj 16:24
blue: dziekuje
24 maj 16:26
damorka: nmzc
fajnie, że mogłam trochę pomóc
24 maj 16:28
tim:
24 maj 16:38