oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa
impersonal18: w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna graniastosłupa o długości d=6 tworzy z
płaszczyzną podstawy graniastosłupa kąt α=45. oblicz pole powierzchni i objętość tego
graniastosłupa
2 gru 17:25
dero2005:

D = 6 → przekątna graniastosłupa
| | D√2 | | 6√2 | |
d = |
| = |
| = 3√2 → przekątna podstawy |
| | 2 | | 2 | |
| | d√2 | | 3√2√2 | |
a= |
| = |
| = 3 → bok podstawy |
| | 2 | | 2 | |
h =
√D2 − d2 =
√62 − (3√2)2 =
√36 − 18 =
√18 = 3
√2 → wysokość graniastosłupa
P
c = 2*a
2 + 4*a*h = 2*3
2 + 4*3*3
√2 = 18 + 36
√2 = 18(1 + 2
√2) → pole pow całkow
V = a
2*h = 3
2*3
√2 = 27
√2 → objętość
2 gru 17:56
impersonal18: dziękuję za pomoc
2 gru 18:04