wyznacz dziedzine funkcji :<
Heloł: Cześć. Proszę o pomoc!

Mam zadanko z którym nie moge sobie poradzić:
Wyznacz dziedzine funkcji f(x)=x+3/2 + (x+3)
2/x
2 + (x+3)
3/x
3 +.....
A nastepnie
a) narysuj wykres funkcji
b) podaj zbiór wartości funkcji
c) okresl monotonicznosc funkji f
obliczylam, ze q=x+3/x i za bardzo nie wiem co dalej
zrobilam że q<1 i q>−1
z 1 przpadku wyszlo mi ze x<0
a z drugiego parabola zx=0 i x=−3/2 większe od zera. Czyli dziedzina to dodatnie liczby
rzeczywiste?
czy mógłby ktoś sprawdzic czy dobrze to zrobiłam, wyliczlam i pomóc w dalszym rozwiązaniu?
2 gru 17:23
Heloł: tfu, dziedzina wyszla mi x€(−∞,−3/2>
2 gru 17:24
2 gru 17:25
Heloł:
2 gru 17:26
Heloł: | x + 3 | | (x+3)2 | | (x+3)3 | |
| + |
| + |
| .... |
| x | | (x)2 | | (x)3 | |
2 gru 17:29
Heloł: napisałam i co? Nikt nie umie tego zrobić? Neptun teraz gdy to jest prawidlowo napisnae,
moglbys pomoc mi zrobic
2 gru 18:17
PW: Ciąg geometryczny o ilorazie
Dziedzina musi być taka, żeby nie tylko miał sens ten iloraz, ale jeszcze żeby ciąg miał sumę.
2 gru 18:30
Heloł: ale to jest tez szereg zbieżny...Czyli źle wyznaczyłam dziedzinę? W takim razie jak to zrobić?
2 gru 18:33
Heloł: ejjjj, na prawdę NIKT nie może mi pomóc?
2 gru 19:01
Heloł: PROSZę o POMoC! Błagamm
2 gru 19:49
Heloł: hej
2 gru 20:47
Kate: żeby ten ciąg miał sumę musi byc spełniony warunek |q|<1
a z tego mi wychodzi x>1,5
2 gru 21:16
Kate: | | a1 | |
i wtedy wyznaczasz wzór funkcji f jako sumę szeregu geometrycznego S= |
| |
| | 1−q | |
| | 1 | |
mi ten wzór funkcji f wyszedł − |
| x−1 |
| | 3 | |
a dalej już masz łatwo − wykres itd...
2 gru 21:19