granica ciągu
marr: proszę o rozwiązanie:
wykaż na podstawie definicji granicy ciągu, że :
| | 3n2+6 | | 3 | |
limn−>∞ |
| = |
| |
| | 2(n+1)2 | | 2 | |
| | 6n2+3n+7 | | 6 | |
limn−>∞ |
| = |
| |
| | 5n2+2n−1 | | 5 | |
proszę o rozwiązanie
2 gru 17:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
szczerze ... nie chce mi się znowu Cauchy'ego zrobić
podstawą jest zapisanie wyrażenia w inny sposób:
| 3n2+6 | | 3n2+6 | | 3(n2 + 2n + 1) −6n + 3 | |
| = |
| = |
| = |
| 2(n+1)2 | | 2n2+4n+2 | | 2(n2+2n+1) | |
| | 3 | | 6n + 3 | |
= |
| − |
| |
| | 2 | | 2(n2+2n+1) | |
2 gru 17:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu ... tam jest 6n−3 w liczniku
2 gru 17:31