Funkcje
byku: Wykaż na podstawie definicji, że funkcja f(x) = −35x + 3 jest malejąca i f(x) =2x2 +5x
jest rosnąca w R.
2 gru 17:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
wybieramy x
1, x
2 takie, że x
1<x
2 ⇔ x
1 − x
2 < 0
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
f(x2) − f(x1) = − |
| x2 + 3 − (− |
| x1 + 3) = − |
| x2 + |
| x1 = |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
c.n.w.
f(x) = 2x
2 + 5x na bank nie jest rosnąca w R

(wykaż z definicji, że tak nie jest)
2 gru 17:19
byku: a przepraszam, tam nie dopisałem przy R+.
powinno być f(x) = 2x2 +5x jest rosnąca w R+.
2 gru 17:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
byku ... no to analogicznie działasz przy założeniu:
wybieramy: 0<x1<x2
2 gru 17:26