


















| I | ||
L=10log | gdzie I badane natezenie dzwieku a Io =10−12W/cm2 jednostka natezenia | |
| Io |
| I2 | ||
potrzebne do obliczen. Szukamy | ||
| I1 |
| I1 | I2 | |||
Ztego wzoru na L mozemy zapisac ze 70=10log | a takze ze 130=10log | |||
| Io | Io |
| i2 | I2 | |||
130 −70=10*[log | −log | ]
| ||
| Io | Io |
| I2*Io | ||
60=10*log | teaz IO sie uprosci i zostanie
| |
| Io*I1 |
| I2 | ||
60=10log* | − dzielimy przez 10 i mamy
| |
| I1 |
| I2 | ||
6=log | ||
| I1 |
| I2 | |
=106=1000000 czyli zrobilo sie milion razy glosniej | |
| I1 |
| I1 | I2 | |||
Tam gdzie jest 130−70= ma byc −log | a nie −log | oczywiscie bo sie | ||
| Io | Io |
To poziom natężenia dźwięku zdaje się określa "głośność".
Milion razy większe jest nateżenie dźwięku w tym samym punkcie, z czego możemy wnioskować, że
źródło jest milion razy potężniejsze (silniejsze).
Ale głośność?
Wyobraźmy sobie, że mamy jeden głośnik. Słuszymy dźwięk a.
Dołączamy drugi głośnik słyszymy dźwięk a ok. 2 razy głośniej.
Ale podłączmy 50 takich głośników − usłyszymy dźwiek a, ale w żadnym wypadku nie 50 razy
głośniej.