wielomiany
Ja: a) 2x
3+x
2−8x−4
b) −6x
4+20x
3−6x
2
c) −6x
4+2x
3+4x
2
Jakby dało rade to rozwiązać i podać wszystko po kolei jak co się robi
2 gru 17:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) grupowanie (pierwszy z drugim oraz trzeci z czwartym)
b) x2 'przed nawias' i w nawiase masz wielomian drugiego stopnia −> Δ, x1 i x2
c) analogicznie do (b)
2 gru 17:16
Ja: Moglbys mi podac wyniki b i c zebym mogl sprawdzic czy mam dobrze ?
2 gru 17:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
to podaj swoje wyniki a powiem czy masz dobrze
2 gru 17:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
sam możesz sprawdzić ... podstaw za 'x' miejsca zerowe które Ci wyszły (do wyjściowej postaci)
i sprawdź cy faktycznie wyjdzie 0
2 gru 17:26
Ja: w b mi wyszlo x1=−3, x2=−1/3 (jedna trzecia)
Dobrze ?
2 gru 17:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze ... nie zapomnij jednak o x3=0
2 gru 17:32
Ja: w kazdym ma byc to x3=0 ? w przykładzie a tez ?
Wyniki przykładu c
x1=−1 x2=−2/3
Dobrze ?
2 gru 17:37