wykładnicza
licealista: Punkt p (2,16) należy do wykresu funkcji f(x)=a
x. Czy punkt Q też należy do wykresu funkcji f
| | 1 | |
Q( |
| ;2) nie wiem jak się to zabrać |
| | 2 | |
2 gru 17:14
Piotr:
wyznacz a .
16 = a2
2 gru 17:15
licealista: 16=a
2 czemu a
2
2 gru 17:16
licealista: no mam a=4 i co dalej
2 gru 17:17
Piotr:
podstawiasz wspolrzedne punktu do wzoru funkcji. czyli x=2 y = 16 i liczysz a.
Dobrze. teraz podstaw ten drugi punkt i sprawdz czy L = P.
2 gru 17:19
licealista: nie kumam
2 gru 17:20
Piotr:
wzór funkcji wyliczylismy y = 4
x
podstawiam x do wzoru funkcji :
y = 4
1/2
y = 2
zgadza sie, punkt nalezy do wykresu funkcji.
2 gru 17:25
licealista: dzięki
2 gru 17:27
Piotr:
ciekawe czy juz "kumasz"..
2 gru 17:28
licealista: tak
2 gru 17:34
Piotr:
2 gru 17:35
licealista: ten sam wzór funkcji ale punkt Q(5,1024)
y=44=1024
1024=1024 należy dobrze ?
2 gru 17:37
Piotr:
45 a nie do czwartej. pewnie literowka. jest ok.
2 gru 17:39
licealista: Punkt P(2,2) należy do wykresu funkcji f(x)=a
x czy punkt Q należy do tego wykresu Q(4,4)
y=
√24=4 należy
2 gru 17:40
Piotr:
2 gru 17:42
licealista: a mam jeszcze takie zadanie podaj rozwiązanie nierówności korzystając z odpowiednich wykresów
2
x>3
x
2 gru 17:42
2 gru 17:44
licealista: czyli mam narysować te dwa wykresy i co dalej ?
2 gru 17:46
Piotr:
i spojrzec dla jakich x wykres 2x jest nad 3x .
2 gru 17:48
licealista: aha dzięki to juz sobie poradzę
2 gru 17:49