Należy obliczyć korzystając z wzoru Moivre'a. Główny problem mam z tym co jest c
Margo: Proszę o pomoc w zadaniu:
(1−i / √2 )6 .
2 gru 16:46
Basia:
| | i | | 1−i | |
to jest (1− |
| )6 czy ( |
| )6 ? |
| | √2 | | √2 | |
2 gru 16:54
Mila: Z czym masz problem?
2 gru 16:54
Margo: 1−i jest w liczniku. Problem z tym co uznać za część urojoną a co za rzeczywistą
2 gru 16:55
asdf: | | 1 − i | | 1 | | i | | √2 | | i√2 | |
( |
| )6 = ( |
| − |
| )6 = ( |
| − |
| )6 |
| | √2 | | √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
1
o wyznacz moduł
2
o wyznacz ∡φ
3
o podstaw do wzoru:
z
n = |z|
n(cos (φ * n) + isin (φ * n))
2 gru 16:57
Margo: Aa już wszystko jasne. Dziękuję za odpowiedź
2 gru 17:01