czy możecie mi rozwiązać zadanie: na podstawie definicji granicy ciągu wykaż, że
| 3n2+6 | 3 | |||
a) limn−>∞ | = | |||
| 2(n+1)2 | 2 |
| 6n2+3n+7 | 6 | |||
b) limn−>∞ | = | |||
| 5n2+2n−1 | 5 |
| 1 | ||
d) limn−>∞ − | =0 | |
| 2n+n |
| 7 | ||
e) limn−>∞ cos | =1 | |
| n |
| n | ||
f) ≥limn−>∞ | =0 | |
| 2n |
| 3n2+6 | 3(n+1)2 | 6n−3 | ||||
an = | = | − | = | |||
| 2(n+1)2 | 2(n+1)2 | 2(n+1)2 |
| 3 | 6n−3 | |||
= | − | |||
| 2 | 2(n+1)2 |
| 3 | 6n−3 | |||
|an − | | = | . | ||
| 2 | 2(n+1)2 |
| 3 | ||
Chcąc pokazać z definicji, że granicą ciągu (an) jest liczba | musimy dla dowolnej ε>0 | |
| 2 |
| 6n−3 | ||
< ε. | ||
| 2(n+1)2 |