matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
patryk:
oblicz pole tójkata równobocznego,którego promień okręgu wpisanego w ten trójkąt ma 2
√
6
cm
2 gru 16:35
Piotr:
a
√
3
r =
6
2 gru 16:37
dero2005:
r = 2
√
6
h
p
r =
= 2
√
6
→ h
p
= 2
√
6
*3 = 6
√
6
3
2
2
a =
√
3
h
p
=
√
3
*6
√
6
= 12
√
2
3
3
a
2
√
3
(12
√
2
)
2
√
3
P =
=
= 72
√
3
4
4
2 gru 16:57