równanie logarytminczne
damorka: Jak to rozwiązać? log4x+log2x=9 (4 i 2 to podstawniki)
z góry dzięki za pomoc
24 maj 16:00
Eta:
Witam

Nie "podstawniki"

, tylko
podstawy logarytmu
log
2x +log
4x = 9
założenie:
x>0
sprowadzamy log do wspólnej podstawy:
=
12log
2x
teraz podstawiamy do równania:
12*log
2x + log
2x= 9
log
2x
1/2+log
2x = 9 => log
2(x
1/2*x= 9
to log
2x
3/2= 9 =>
32*log
2x = 9 dzielimy przez
32
więc: log
2x= 9*
23 => log
2x = 6 => x = 2
6= 64
odp:
x= 64
Sprawdzenie:
log
4 64 +log
2 64 = 3 + 6 = 9 więc L=P
24 maj 16:23
damorka: Dzięki wielkie

zapamiętam, że podstawy logarytmu a nie podstawniki

ja robiłam podobnie, tylko mi nie potrafiło wyjść..

ale teraz wszystko jasne

dzięki
24 maj 16:27
Eta:
24 maj 16:28