oblicz pochodną
bartekcmg: [(x−1)
3 / (x+1)
2]' = ...
jak to wszystko na końcu poukładać , aby wyszedł wielomian
2 gru 16:32
Mila: | 3(x−1)2(x+1)2−(x−1)3*2(x+1) | |
| = |
| (x+1)4 | |
| | (x−1)2*(x+1)*(3x+3−2x+2) | | (x−1)2(x+5) | |
= |
| = |
| |
| | (x+1)4 | | (x+1)3 | |
2 gru 16:41
bartekcmg: dziekuje
2 gru 16:57
bartekcmg: nie bardzo rozumiem dlaczego ten minus jest przed 2x+2
2 gru 17:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
Mila ... nieeee
nie skracać w pochodnej

zwłaszcza jeżeli ta pochodna służy określeniu monotoniczności funkcji f(x)
2 gru 17:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
bartek:
bo 'taki jest wzór'
chcesz wiedzieć skąd to jest

wywodzi się ten wzór z (f*(g)
−1)' = f'*(g
−1) + f*(g
−1)'
2 gru 17:11
bartekcmg: wzory na pochodne znam, chodzi mi o to przedostatnie przekształcenie
2 gru 18:00
bartekcmg:
2 gru 19:22
Mila: licznik:
3(x−1)2(x+1)2−(x−1)3*2(x+1) = wyłączam (x−1)2*(x+1)
=(x−1)2(x+1)[3(x+1)−2(x−1)]=przekształcam w nawiasie kwadratowym
=(x−1)2(x+1)[3x+3−2x+2]=(x−1)2(x+1)(x+5)
Arturze piszemy zastrzeżenia i skracamy w zależności od sytuacji i zadania.
Jeśli wygodny mianownik dodatni, to zostawiamy.
2 gru 22:06
bartekcmg: dzięki wielkie, zrozumiałem o co biega w tym porządkowaniu
3 gru 15:03
Mila:
4 gru 16:27