Trygonometria
Bobson: Suma cosinusów kątów ostrych w pewnym trójkącie prostokątnym wynosi 1,4. Oblicz iloczyn
cosinusów tych kątów.
2 gru 16:30
Basia:
a+b = 1,4c
a
2+b
2 = c
2
1,96a
2 + 1,96b
2 = a
2+2ab+b
2
0,96a
2 + 0,96b
2 = 2ab
ab = 0,48(a
2+b
2)
| | a*b | | ab | | 0,48(a2+b2) | |
cosα*cosβ = |
| = |
| = |
| = 0,48 |
| | c2 | | a2+b2 | | a2+b2 | |
2 gru 17:04
Eta:
Można też tak:
sinβ= cosα i sin2α+cos2α=1 i sinα+cosα=1,4 /2
sin2α+cos2α=(sinα+cosα)2−2sinα*cosα= 1 ⇒ 1,96−2sinα*cosα=1
to: 2sinα*cosα= 0,96
sinα*cosα= sinα*sinβ=0,48
2 gru 18:13
Eta:
Aaa nie zauważyłam,że miał być iloczyn cosinusów

zatem : sinα*sinβ= cosβ*cosα= 0,48
2 gru 18:16