Jak i co ?
Moto: 1. Przy okrągłym stole usiadło 10 dziewczat i 10 chlopcow. Sprawdz czy prawdopodobienstwo, ze
osoby tejh samej plci nie siedza obok siebie jest wieksze do 0,001
2. Ze zbioru licz 1,2,3,....,50 losujemy kolejno dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo tego,
że iloraz pierwszej liczby przez drugą należy do przedziału (1;2>
2 gru 16:23
Basia:
ad.2
założyłam, że losujemy bez zwracania
ponieważ a
1,a
2>0
| | a1 | |
1 < |
| ≤ 2 ⇔ a2 < a1 ≤ 2a2 |
| | a2 | |
mogę więc za pierwszym razem wylosować 2,...,50 czyli 49 możliwości
potem się komplikuje
a
1 = 2 ⇒ a
2=1
a
1 = 3 ⇒ a
2 = 2
a
1 = 4 ⇒ a
2 = 2 lub 3
a
1 = 5 ⇒ a
2 = 3 lub 4
a
1 = 6 ⇒ a
2 = 3 lub 4 lub 5
a
1 = 7 ⇒ a
2 = 4 lub 5 lub 6
...........................................................
a
1 = 48 ⇒ a
2 = 24 lub 25 lub..............lub 47
a
1 = 49 ⇒ a
2 = 25 lub 26 lub..........lub 48
a
1=50 ⇒ a
2 = 25 lub.............lub a
2=49
czyli mamy:
2*2+2*3+2*4+...+2*24+25 możliwości =
2(2+3+...+24)+25 = 2(1+2+...+24 − 1)+25 =
| | 25 | |
2* |
| *24 − 2 + 25 = 25*24 + 25 − 2 = 25(24+1) − 2 = 25*25−2 = 625−2 = 623 |
| | 2 | |
jeżeli się gdzieś nie pomyliłam
2 gru 16:41