logarytmy
humanista prosi o pomoc...;/: log2√2 4√8 wychodza mi głupoty, np 5 czy 2 a ma wyjśc 2 i 1/3
24 maj 15:58
Eta:
Witam

Taki własnie będzie ten wynik

Zobacz:
2
√2 = 2
1*2
12 = 2
32
teraz 4
√8 = 2
2 8(2
3)
12= 2
72
więc
log
2√24
√8= x
to
(2
√2)
x= 4
√8
więc
( 2
32)x = (2){72
32x =
72
to x =
72*
23 ........ policz..... i masz wynik
24 maj 16:08
humanista prosi o pomoc...;/: to ja to liczyłem w jakiś inny sposób dzięki
24 maj 16:12
Eta:
Rozumiesz już teraz to zadanie?
24 maj 16:26
humanista prosi o pomoc...;/: tak

wiem gdzie zrobiłem błąd
24 maj 17:15