rownanie. nie mam na niego pomyslu, nie wychodfzi mi tak jak w odpowiediz
Rafał:
| | 3 | |
pomocy. maja byc 2 rozwiazania odpowiedzi to x=−1 i x= |
| |
| | 2 | |
2 gru 16:01
krystek: Ustal dziedzinę i pomnóż obustronnie przez x(x+3)
2 gru 16:02
Rafał: ok juz probuje.
2 gru 16:03
ahu8: sprowadź wszystko do wspólnego mianownika 2x(x+3)
2 gru 16:04
ahu8: mój błąd, krystek dobrze gada
2 gru 16:05
krystek: @ahu 2 zbędne.
2 gru 16:05
Rafał: mozesz mi pokaz bo mi wychodzi ujemna delta... czyli ze nie ma rozwiazan...
2 gru 16:06
Rafał: nie wychodzi mi, gdzies robie glupi blad... w obliczeniach, bo mnozylem wczesniej tak jak wy
mowicie
i wychodza mi glupoty.
2 gru 16:10
Rafał: nie wychodzi mi, gdzies robie glupi blad... w obliczeniach, bo mnozylem wczesniej tak jak wy
mowicie
i wychodza mi glupoty.
2 gru 16:10
ahu8: wychodzi: 6x+x+3=2x2+6x
czyli: 2x2−x−3=0
delta= 25
2 gru 16:11
Rafał: ahau:0 dzieki wielkie jakis blad w przenoszeniach robilem. obliczylem i wszystko wyszlo jak
trzeba.
krystek tez wielkie dzieki pozdro wam
2 gru 16:14