srednie
vsgafrg214: w pewnym miescie liczba mieszkańców wzrastala przez 3 kolejne lata odpowiednio o 1%, o 3%, o
5%. Oblicz sredni procentowy wzrost liczby ludnosci w ciagu 3 kolejnych lat. wynik zaaokrąglij
do 2 miejsc po przecinku. ma wyjść 2,99
doszłam do tego że
X−poczatkowa liczba mieszkańców
1,01x*1,03x*1,05 to bedzie liczba po trzech latach
ale nie wiem co dalej i czy to wg dobrze jest?
2 gru 15:51
Basia:
x − stan początkowy
wzrost I = 0,01x
teraz jest x+0,01x = 1,01x
wzrost II = 0,03*1,01x = 0,0303x
teraz jest 1,01x + 0,0303x = 1,0403x
wzrost III = 0,05*1,0403x = 0,02015x
teraz jest 1,0403x+0,02015x = 1,06045x
czyli wzrost przez 3 lata to 6,045%
| | 6,045% | |
średnia: = |
| = 2,015% |
| | 3 | |
nie zgadza się z odpowiedzią; albo się gdzieś pomyliłam, albo czegoś w treści nie rozumiem
2 gru 16:03
vsgafrg214: 6 linijka z tego mnożenia wychodzi 0,052015
2 gru 16:11
yepa: 3√1.01 * 1.03 * 1.05
2 gru 16:11
vsgafrg214: ale czemu pierwiastek z tego
2 gru 16:16
vsgafrg214:
2 gru 16:43
Saizou : bo jest to średnia geometryczna
2 gru 16:44