OSTROSŁUP PRAWIDŁOWY CZWOROKĄTNY
malinka: oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość o wysokości długości 2 i przekątnej podstawy
długości 8. jak to zrobić?
2 gru 15:40
2 gru 15:51
malinka: nie rozumiem ) :
2 gru 16:19
Saizou :

V=P
podstawy*H
a
√2=8
wylicz a i podstaw
P
c=P
podstawy+4*P
bocznej ściany
P
podstawy=a
2
2 gru 16:24
Saizou : co to ma być? ja się pytam
2 gru 16:25
Piotr:
co to za rysunek ?
2 gru 16:25
Saizou : jakiś wyolbrzymiony
2 gru 16:26
Piotr:
dobre

jak to zrobiles ?
cześć
SAIZOU
2 gru 16:27
Saizou : cześć
Piotrze właśnie nie wiem

magia
2 gru 16:28
malinka: a skąd to 4 na rysunku?
2 gru 16:28
Saizou : ponieważ wysokość dzieli przekątne na dwie równe części
2 gru 16:29
Piotr:
| 8 | |
| = 4  |
| 2 | |
2 gru 16:29
dero2005:

h = 2
d = 8
liczymy bok podstawy a
liczymy wysokość boku h
s
h
s =
√h2 + (a2)2 =
√22 + (2√2)2 =
√4 + 8 =
√12 = 2
√3
liczymy pole podstawy P
p
P
p = a
2 = (4
√2)
2 = 32
liczymy pow boczną
P
b = 2*a*h
s = 2*4
√2*2
√3 = 16
√6
liczymy pow całkowitą
P
c = P
p + P
b = 32 + 16
√6 = 16(2 +
√6)
liczymy objętość
| | Pp*h | | 32*2 | | 64 | |
V = |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
2 gru 16:34