zadanie
tn: Wykaż, że funckja f(x) jest nieparzysta:
f(x) = loga(x + √1+x2 dla a > 0 i a ≠ 0
2 gru 15:36
Godzio:
Funkcja jest nieparzysta gdy f(x) = −f(−x). sprawdźmy zatem ten warunek:
| | 1 + x2 − x2 | |
− f(−x) = − loga(√1 + (−x)2 − x} = − loga |
| = |
| | √1 + x2 + x | |
| | 1 | | 1 | |
= −loga |
| = loga( |
| )−1 = loga(√1 + x2 + x) = f(x) |
| | √1 + x2 + x | | √1 + x2 + x | |
2 gru 15:41
tn: hmm, czyż nie jest ka również dla warunku f(−x) = −f(x)
2 gru 15:43
tn: czy fcja jest nieparzysta dla warunku f(−x) = −f(x)?
2 gru 15:43
Godzio: A f(−x) = − f(x) nie jest równoważny z f(x) = − f(−x)

?
2 gru 15:44
tn: aha, przemnożyć raz −1

ale ja próbowałem tak:
f(−x) = −f(x) /równowaga
ale nie wychodzi
2 gru 15:45
Godzio:
W tym wypadku trzeba więcej myśleć

Jak nie chcesz mojego rozwiązania, to bazując na nim
| | 1 | |
(wykorzystaj te przekształcenia − głównie logab = − loga |
| ) spróbuj zrobić tak jak Ty |
| | b | |
chcesz
2 gru 15:48
tn: ok. A podpowiedz mi: jaka jest kolejność wykonywanie przekształceń przy rysowaniu fcji?
Mam największy kłopot z funkcjami f(−x+3)
Jak to rysować?
Odbić o oś Y f(−x) a potem przesunąć, ale jak?
Ten minus przy iksie wszystko psuje, gubię sie przy tym, możesz coś to poradzić?
albo jak postępować przy funkcji z wartością bezwzględną na argumencie np.
f(x) = log( |x+3|)
f(x) = log( |x| + 3 )
2 gru 15:54
Godzio:
f(x) → [ odbicie względem OY ] → f(−x) → przesunięcie o wektor [3,0] → f(−(x − 3) ) = f(−x + 3)
log(x) → log(|x|) → log(|x + 3|)
log(x) → log(x + 3) → log(|x| + 3)
Jak widać przesunięcie wzdłuż osi OX "włazi" do x, tzn, jeżeli damy na niego wcześniej jakieś
przekształcenie np. f(−x), f(|x|) to przesunięcie o wektor włazi pod to przekształcenie:
f(−(x + p) ), f(|x + p|)
2 gru 16:01
tn: Czyli najlepiej robic tak:
f(−x+3)
Robię tak:
f(−(x−3)) Rysuję: f(x−3)
A następnie odbijam o oś X
ale co w sytuacji takiej:
log(−|x|−3)
Może o tak:
log(−(|x|+3))
Narysować teraz log|x| potem, przez przesunięcie w prawo narysować log(|x|+3)
A na koniec odbić o oś Y
Tak będzie ok?
2 gru 16:15