Wielomiany POMOCY...
Lukas: Wielomiany POMOCY
Rozwiąż równanie:
b)x3+9x2+23x+15=0
c) 2x4−21x3+74x2−105x+50=0
d)x4+5x3+4x2−24=0
Rozłóż czynniki wielomianu
a) W(x)= x4−10x2+9
b) W(x)= x4+4x2−5
2 gru 15:25
krystek: W(−1)=0 sprawdź i obniż stopień dzieleniem przez (x+1) lub schematem Hornera
2 gru 15:29
Mati_gg9225535:
zad .1.
b) zauważże W(−1) = 0 zatem tabelka Hornera powinna pomóc by lewa stronę rozłożyć na czynniki
by następnie każdy nawias przyrównać do zera
c) chyba błędny zapis
d) też sprawdź zapis
zad 2 .
a) użyj pomocniczej niewiadomej t=x2
b) to samo co w a
2 gru 15:32
Lukas: c) 2x4−21x3 + 74x2 − 105x+ 50 =0
d) x4 + 5x3 + 4x2 − 24x−24=0
Nie miałem schematów Hornera. Jest jakiś inny sposób?
2 gru 15:38
krystek: To dzielenie wielomianów miałeś . d) grupowaniem wyrazów tylko rozpisz 5x3=x3+4x3
2 gru 15:40
Lukas: dzięki
2 gru 15:46