granice
Olga: Czesc

mam problem z granicami ciągów.
1) mam obliczyć granicę takiego ciągu :
| | √2n2 + 2n +n+1 | |
lim (√2n2 + 2n −n +1)= √2n2 + 2n −n +1* |
| |
| | √2n2 + 2n +n+1 | |
n→∞
chciałam to policzyć w ten sposób ale nie wiem czy dobrze


2) mam obliczyć granice ciągu za pomocą twierdzenia o trzech ciągach
nie wiem jak ograniczyć taki ciąg.
Proszę o pomoc
2 gru 15:15
Olga: i jeszcze taki ciąg: lim n√2n +n3
ograniczyłam go tak: n√n3≤n√2n+n3≤n√n3+n3 i tez nie wiem czy dobrze
2 gru 15:24
Olga: mógłby ktoś na to rzucić okiem
2 gru 15:28
Basia: ad.1 i 3 dobrze tylko trzeba skończyć
w (3) dla świętego spokoju dałabym ≤
n√2n3+n3 =
n√3n3 =
n√3*(
n√n)
3 → 1*1
3 = 1
ad.2
| n2−n | | n2+(−1)n*n | | n2+n | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| 2n2−1 | | 2n2−1 | | 2n2−1 | |
2 gru 15:34
Olga: a w 1 żeby policzyć licznik to trzeba każde wyrażenie przemnożyć przez każde?
2 gru 15:36