calka podwojna iterowana??
lola: całke poodwojna∫∫ f(x,y)dxdy zamienic na calki iterowane jezeli obszar D ograniczony jest
krzywa o rownaniu
x2+y=2, y3=x2
jak to zorbic wogole prosze o pomoc
24 maj 15:17
lola:
24 maj 15:39
lola: prosze
24 maj 15:56
Basia: Najpierw znaleźć punkty wspólne krzywych czyli rozwiązać układ równań:
y3 = x2
x2+y=2
y3 = x2
x2=2−y
y3 = 2−y
y3 + y −2 = 0
y3 − y + 2y − 2 = 0
y(y2−1) + 2(y−1) = 0
y(y−1)(y+1) + 2(y−1)=0
(y−1)[y(y+1)+2]=0
(y−1)(y2+y+2)=0
jedynym rozwiązaniem jest y1=1
x2+1=2
x2−1=0
(x−1)(x+1)=0
x=1 lub x=−1
A(−1,1) B(1,1)
spróbuj naszkicować te krzywe; zobaczysz, że
∫∫D f(x,y) = ∫01 (∫−11 f(x,y) dx) dy
bo krzywa y3=x2 ma dwie gałęzie
y = 3√x2=x23 i y=−3√x2=−x23
24 maj 16:57
dawid: A y czasem nie jest ograniczony od góry tą parabolą, a od dołu krzywą? Te granice całkowania
się nie zgadzają
8 cze 11:38