rzycamy trzy razy kostką do gry
Damian: Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry. OBlicz prawdopodobieństwo zdarzenia,
że:
na co najwyżej jednej kostce wypadnie liczba oczek mniejsza niż trzy.
może ktoś mi pomóc z tym zaadankiem?
2 gru 14:53
Basia:
|Ω| = 6
3
A ⇔ (na żadnej nie ma liczby < 3) lub (na jednej <3 a na dwóch ≥3)
A
1 = (na żadnej nie ma < 3) ⇔ na każdej jest 3,4,5 lub 6
|A
1| = 4
3
A
2 = (na jednej <3 a na dwóch ≥3)
wybieramy tę jedną mamy 3 sposoby
musimy tam wstawić 1 lub 2 czyli 2 sposoby
na pozostałych dwóch 3,4,5 lub 6 czyli 4
2 sposobów
|A
2| = 3*2*4
2
dokończ obliczenia
2 gru 14:58