Rozwiązać równanie
bartekcmg: (lnx−1)/ ln
2x = 0
jak rozwiązać takie równanie

czy można pomnożyć razy mianownik
2 gru 14:49
Basia:
ułamek = 0 ⇔ jego licznik = 0
2 gru 14:51
Basia: można pomnożyć przez mianownik; na to samo wychodzi
ale wtedy najpierw założenia
x>0
i
ln2x ≠ 0 ⇔ lnx≠0 ⇔ x≠1
2 gru 14:53
Basia: założenia zresztą zawsze potrzebne
2 gru 14:53
pigor: ... , a mianownik ≠ 0 , czyli
| lnx−1 | |
| =0 ⇔ lnx=1 i lnx≠0 ⇔ x=e i x≠1 ⇔ x=e . ... |
| ln2x | |
2 gru 14:54
bartekcmg: to równanie było etapem do zadania na monotoniczność i ekstrema lokalne. I teraz pytanie −
które z tych rzeczy przenoszę na oś x ?
2 gru 15:39