matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czy dana funkcja posiada asymptomę poziomą? Jeżeli tak, to podaj jej równanie
Ola:
proszę o pomoc
X
2
czy funkcja f(x)=
X−2
2 gru 14:41
krystek:
asymptota niepionowa ma postać (o ile dobrze pamiętam y=ax+b
f(x)
gdzie a=lim
b=lim(f(x)−ax) przy x→
∞
i przeanalizuj
x
a musiałoby być =0 natomiast lim f(x)=b
2 gru 15:51