suma szeregu potegowego
student: oblicz calke oznaczona ∫e
−x2 (0,1).
Zauwazylem, ze jest to calka nieelementarna, czyli musze sprowadzic ja do szeregu? a potem
| | x2n*(−1)n | |
policzyc jego sume, czyli granice ∑ |
| , jak policzyc sume takiego szeregu |
| | n! | |
potegowego? Dobrze rozumuje?
2 gru 14:09
Trivial:
Możesz policzyć przybliżenie, chyba że masz w granicach od 0 do
∞.
| | x2n(−1)n | |
∫e−x2dx = ∫∑n=0∞ |
| dx = |
| | n! | |
| | x2n+1(−1)n | |
= c + ∑n=0∞ |
| dx |
| | (2n+1)*n! | |
Teraz bierzemy wynik w granicach (0,1) i mamy:
| | (−1)n | |
∫01 e−x2dx = ∑n=0∞ |
| dx |
| | (2n+1)*n! | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
≈ 1 − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| |
| | 3 | | 10 | | 42 | | 216 | | 1320 | |
≈ 0.7467.
Korzystamy z wolframa:
∫
01 e
−x2dx ≈ 0.746824
Jak widać mamy całkiem dokładny wynik.
Jeżeli chcesz dokładniejszy wynik sumuj dalej.
2 gru 14:29
Trivial: Oczywiście tego dx w sumach końcowych nie powinno być − pozostałości kopiowania.
2 gru 14:31