trygonometria
Alois~: nie ogarniam
| | π | |
x= |
| + 2kπ ( i tutaj to 2kπ patrzac na wykres srednio rozumiem)
|
| | 3 | |
a drugiej opcji z − nie zgadza mi sie kompletnie z odpowiedziami ja bym wyliczyła że to :
| π | | π | | 2π | |
| + |
| = |
| + ..... własnie nie wiem ile tych kπ ale to i tak sie nie zgadza. |
| 2 | | 6 | | 3 | |
2 gru 13:59
Alois~: czy może ktoś zerknąć na to?
2 gru 15:42
krystek: | 1 | | π | | π | |
| to cos |
| lub cos(− |
| |
| 2 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | π | | π | |
natomiast − |
| to cos(π− |
| lub cos(π+ |
| i teraz uwzględnij |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
okresowość i rozpisz
2 gru 15:45
Basia:
patrz na wykres cosinusa np. w przedziale <−π;π>
cosx = 12 ⇔ x=π3 lub x = −π3
stąd masz
x = ±π3+2kπ
cosx = −12 ⇔ x=π−π3 = 2π3
lub
cosx = −2π3
stąd masz
x = ±2π3+2kπ
zauważ teraz, że
2π3+2kπ = π−π3+2kπ = −π3+(2k+1)π
−2π3+2kπ = −π+π3+2kπ = π3+(2k−1)π
czyli ostatecznie można te cztery rozwiązania zapisać jednym wzorem:
x = ±π3+kπ
2 gru 15:48