romb
Olka: Bok rombu ma długość 4cm, a suma długości jego przekątnych jest równa 10cm. Oblicz pole i
wysokość tego rombu.
24 maj 14:56
tim: Nie ma więcej danych?
24 maj 14:57
Olka: niestety nie, podobno pole ma wynosić 9cm2 a wysokość 2,25cm2
24 maj 15:01
tim: Musi być coś więcej, albo chociaż rysunek.
24 maj 15:02
Olka: naprawde nie ma nic więcej
24 maj 15:07
tim: Chociaż nie. Istnieje możliwość. Pokażę.
24 maj 15:08
Eta:
Witam:
e+f= 10 => e = 10 − f to f< 10
drugie równanie:
(
12e)
2 + (
12f)
2 = a
2
otrzymasz układ równań , rozwiąż go i tyle , pamiętając
że : e>0 i 0<f<10
powodzenia
24 maj 15:09
tim:

x + x + y + y = 10
x
2 + y
2 = 4
2
Spróbuj rozwiązać.
24 maj 15:09
Eta:
Sory Timuś

już podałam sposób
24 maj 15:09
tim: Ah, uprzedziła mnie
24 maj 15:09
tim: Wiem, wpadłem za wolno na to
24 maj 15:09