matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice ciągu
estest:
Obliczyć granicę ciągu: a) an = U{
√
n
2
+ 25
− n}{
√
n
2
+ 16
− n b) an =
√
n +2
√
n
−
√
n
2 gru 13:37
estest:
√
n
2
+ 25
− n
a) an =
√
n
2
+16
− n
2 gru 13:38
Basia:
pomnóż i podziel przez (
√
n
2
+16
+n)(
√
n
2
+25
+n)
2 gru 13:42