matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz cos(-11/4pi)
blazej:
cos(−11/4pi) = ? mi wychodzi
√
2
/2 a ma wyjść −
√
2
/2
2 gru 13:25
M:
22 sty 18:08
Bo_ra:
cos(−α)=cos(α)
11
11
3
3
cos(−
π)=cos(
π)=cos(2
π)=cos(
π) bo funkcja cos(x) jest okresowa o
4
4
4
4
okresie T=2π
3
cos(
) =cos(135
o
) więc druga ćwiartka a tam cosinus jest ujemny
4
22 sty 18:59