matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz x:
Dawid:
(
√
5
x − 4)(2 − 3
√
5
) = (2 −
√
5
)(6 + 3
√
5
)
2 gru 13:24
M:
22 sty 18:08
Bo_ra:
2
√
5
x−15x−8−12
√
5
= 12+6
√
5
−6
√
6
−15 x(2
√
5
−15)=5+12
√
5
5+12
√
5
x=
2
√
5
−15
Teraz tylko wystarczy usunąc niewymiernośc z mianownika
22 sty 18:26