W zale.no.ci od parametru m podaj liczb. rozwi.za. równania:
adriannak: W zależności od parametru m podaj liczbę rozwiązań równania:
3|x| −2 = m + 1,
i
2|x2+3x−4|+m = 3,
2 gru 13:01
Kate: pierwsze przekształcam: 3|x|=m+3
wartość bezwzględna jest zawsze nieujemna więc:
gdy po prawej ujemna to nie ma rozwiązań
gdy po prawej zero to jedno rozwiązanie
gdy po prawej dodatnia to dwa rozwiązania
drugie podobnie ale tam po lewej jest kwadratówka więc trochę więcej tych rozwiązań będzie....
2 gru 20:50
Kate: drugie po przekształceniu ma postać 2|x2+3x−4|=3−m
i teraz jak po prawej jest ujemna to nie ma rozwiązań czyli
1) dla 3−m<0
m>3 nie ma rozwiązań
2) dla 3−m=0
m=3 otrzymamy równanie |x2+3x−4|=0
a ponieważ tam jest Δ=25 i są dwa pierwiastki (−4,1) tzn że w tym przypadku są
dwa rozwiązania
3) dla 3−m>0
m<3 będą albo wcale albo cztery rozwiązania − trzeba przeanalizować to równanie w
tym przypadku.....
2 gru 21:03