matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyraż.algebr.
Alaa:
POMOCY 1.jezeli
n
25
=
25
n
, gdzie n nie rowna się 0, to liczba 50 jest wartością wyrazenia: n
2
, 50n, 3n− 25, n
2
− 2
1
2.JEZELI x=
1
2
i y=
, TO LICZBA CALKOWITA JEST WARTOŚCIĄ WYRAZENIA:
6
x+2y,
y
x
, xy,
3x
y
2 gru 13:00
Basia:
(1) pomnóż "na krzyż" i wylicz n potem podstawiaj i sprawdzaj (2) podstawiaj i licz
1
1
1
1
3
2
5
x + 2y =
+2*
=
+
=
+
=
∉C
2
6
2
3
6
6
6
i tak dalej
2 gru 13:16
Alaa:
dzięki
2 gru 13:47