Oblicz granice ciagu.
Tomek: Witam, potrzebuje pomocy z takim zadaniem... W jaki sposob zabrac sie do tego liczenia?
lim x→∞ (1+3+...+(2n−1))/(2+4+...+2n)
2 gru 12:46
Bogdan:
W liczniku jest suma liczb tworzących ciąg arytmetyczny, w mianowniku również.
2 gru 12:48
Basia:
w liczniku ciąg arytmetyczny an = 2n−1
a1 = 1 r=2 liczba wyrazów n czyli San
w mianowniku ciąg arytmetyczny bn = 2n
b1 = 2 r=2 liczba wyrazów n czyli Sbn
2 gru 12:49
Tomek: Ehh w banalny sposob sie pomylilem w obliczeniach i nie chcialo mi wyjsc poprawne rozwiazanie,
juz wszystko ok. Dzieki za pomoc
2 gru 12:55