funkcje
Maja: Funkcja przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej x ilość jej naturalnych dzielników.
Oblicz wartość funkcji dla podanych argumentów.
f(7)= ...
f(12)= ...
f(15)= ...
Wartość tej funkcji dla liczb pierwszych wynosi ........, a dla argumentów parzystych większych
od 2
wynosi ona co najmniej ...........
Bardzo proszę o obliczenia / wyjaśnienie, bo nie rozumiem zadania
2 gru 12:39
Krzysiek : To jezeli x=7 to jakie sa naturalne dzielniki liczby 7 beda to liczby 1 i7 no to ile jest
tych dzielnikow ? jest ich 2 to zapiszemy ze f(7)=2 i taka jest wartosc tej fukcji dla x=7
Teraz 12 no to jakie mamy naturalne dzielniki liczby 12 Mamy 1,,2 3 4 6 i 12 to ile ich
mamy mamy ich 6 to piszemy f(12)=6 i taka tez jest wartosc funkcji
Teraz 15 no to jakie sa dzielniki ale naturalne Beda to 1,3 5 i 15 to mamy itych dzielnikow
4 to piszemy f(15)=4
ZAuwaz ze piszemy tylko dzielniki naturalne czyli tylko takie ktore sa >0
teraz mamy obliczyc wartosc tej funkcji dla liczb pierwszych. Przede wszystkim co to sa liczby
pierwsze . Sa to takie liczby ktore dziela sie przez 1 i przez siebie np 3 jest liczba
pierwsza bo dzieli sie przez 1 3/1=3 i przez3 bo 3/3=1 teraz wezmy liczbe 5 tez jest liczba
pierwsza bo dzieli sie tyllko przez 1 i przez5 wezmy np 37 tez dzieli sie przez 1 i 37 . To
ile jest tych dzielnikow liczb pierwszych ? jes tych dzielnikow 2 Zapiszemy ze wartosc tej
funkcji dla liczb pierwszych wynosi 2
Argumenty parzyste wieksze od 2 to jakie to beda liczby . bedzie to 4 , 6, 8 ,10 ,12 ,14 itd
to dla 4 jakie sa dzielniki sa to 1,2, 4 czyli jest ich 3 a dla 6 sa to 1,2 ,3 6 czyli
jest ich 4 a dla 8 sa to 1 2 4 8 czyli jest ich 4 . A ma byxc conajmnie Jest ich conajmniej
3 bo np dla 4 maz ich 3 .
Piszesz ze wartosc tej funkcji dla argumentow parzystych >2 wynosi conajmniej 3
2 gru 13:58
Maja: Bardzo dziękuję za rozwiązanie i wytłumaczenie
2 gru 17:13
Krzysiek : Prosze bardzo i na zdrowie
2 gru 19:12