Granica funkcji
Krzysiek: Oblicz granicę
x−>1+
Robię to tak:
| (x−1)(x+1) | | −ln(1+(−x)*(−x) | |
| +ln1−ln(x−1)=(x+1)+0+ln(x−1)=(x+1)+ |
| |
| x−1 | | −x | |
Coś na pewno robię źle... Ale co?
2 gru 12:36
Basia:
| | 1 | | 1 | |
x→1+ ⇒ x−1→0+ ⇒ |
| → +∞ ⇒ ln |
| → +∞ |
| | x−1 | | x−1 | |
i masz
g = (1+1)+
∞ = 2+
∞ ∞= +
∞
2 gru 12:39
Krzysiek: Jak x−>1+ to ln(x−1)=ln(0+) −> ∞?
2 gru 12:43
Basia:
logarytm źle rozpisałeś
| | 1 | |
ln |
| = ln1 − ln(x−1) = 0 − ln(x−1) = −ln(x−1) → −(−∞) = +∞ |
| | x−1 | |
2 gru 12:45
Krzysiek: czyli ln(0+)−>−∞ ?
2 gru 12:47
Basia:
bzdura; ln0+ → −∞
tam jest −ln0+ → −*(−∞) = +∞
2 gru 12:51
Krzysiek: ... Nie bzdura.
Ale dziękuję
2 gru 13:14