trudna calka
ohayou: oblicz calke
∫cos(πt
2)dt, z czego tak naprawde jest to calka oznaczona na dziedziale od (cosx,sinx) i mam
policzyc jej pochodna

wydaje mi sie ze kluczowe bedzie obliczenie tej calki

, prosze o
pomoc weteranow
2 gru 12:35
Krzysiek: masz policzyć całkę czy pochodną?bo całka jest nieelementarna.
a pochodną można policzyć.
y=∫
a(x)b(x) f(t)dt
| dy | |
| =f(b(x))*b'(x)−f(a(x))*a'(x) |
| dx | |
2 gru 12:41
ohayou: policzyc pochodna calki oznaczonej. W sensie moglbys to rozpisac? bo z tego wzorku niewiele
widze
2 gru 13:40
ohayou: ?
2 gru 13:55
Krzysiek: napisałem wyżej wzór, spróbuj Sam podstawić swoje dane do tego wzoru.
2 gru 14:00
Trivial:
Tak jak napisał
Krzysiek. Powiedzmy, że znajdziemy całkę F'(x) = f(x).
∫
a(x)b(x) f(t)dt = F(a(x)) − F(b(x)).
Teraz różniczkujemy po x i mamy:
| d | |
| ∫a(x)b(x)f(t)dt = F'(a(x))*a'(x)−F'(b(x))*b'(x) = f(a(x))*a'(x) − f(b(x))*b'(x). |
| dx | |
f(x) = cos(πx
2)
a(x) = cosx
b(x) = sinx
Podstawić.
2 gru 14:08
ohayou: dzieki wielkie^^, juz wszystko rozumiem.
2 gru 14:13