Obliczanie pochodnych drugiego rzędu
kamilos: Oblicz pochodną drugiego rzędu z funkcji y=(x2 + 1)3
2 gru 12:27
ICSP: no to najpierw policz pierwszego rzędu o potem drugiego

W czym problem ?
2 gru 12:28
kamilos: No liczę i nie wychodzi mi tak jak w odpowiedzi, nie wiem gdzie robię błąd

Mój wynik to
6(x
2 + 1)
2 +24x
2(x
2 + 1)
A wynik w odpowiedzi to: (x
2 + 1)(30x
2 + 6)
2 gru 12:34
Basia: to przecież to samo
6(x2+1)2 + 24x2(x2+1) =
(x2+1)[ 6(x2+1) + 24x2 ] = (x2+1)(30x2+6)
2 gru 12:36
kamilos: Racja, dziękuje ci Basiu
2 gru 12:38