Oblicz
Kopiko: Oblicz cos(30−x), jeżeli cosx=−1/3 i x∊(π/2;π)
2 gru 12:22
Basia:
cos(30−x) = cos30*cosx + sin30*sinx
policz sinx z jedynki trygonometrycznej
(wybierasz rozwiązanie dodatnie bo dla x∊(π2;π) sinx>0 )
i podstaw do podanego wzoru
2 gru 12:25
Kopiko: Mogłabyś podać rozwiązanie, ponieważ chcę porównać wyniki
2 gru 12:32
Basia: podaj swoje; sprawdzę
2 gru 12:34
Kopiko: Wyszło mi p{8]−
√3/6
2 gru 14:31
Basia:
√8 = 2
√2 i będzie dobrze
2 gru 14:35
Kopiko: Mam jeszcze taki jeden przykład i nie mam pojęcia jak się za niego zabrać,
sin10*sin50*sin70
2 gru 15:41
Mila: | 2cos10*sin10*sin50*sin70 | |
| = |
| 2cos10 | |
| | sin20*sin50 *cos20 | |
= |
| = |
| | 2 cos10 | |
| | sin40*sin50 | | sin40*cos40 | |
= |
| = |
| = |
| | 4cos10 | | 4cos10 | |
| | sin80 | | sin80 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 8cos10 | | 8sin80 | | 8 | |
Kilka razy korzystam z wzoru sin2α=2 sinα cosα
2 gru 16:10
Kopiko: Wszystko rozumiem poza jednym przekształceniem sin40*sin50/4cos10 = sin40*cos40/4cos10 z czego
się to wzięło?
2 gru 17:03