Trygonometria
Mlody: Pomoże ktoś?

Wyznacz zbiór wartości funkcji
a) y = 4/cos(2x+2)
b) y = −1/2sin(x−2)
Dziękuje z góry
2 gru 12:20
Basia:
−1 ≤ sin(wszystko jedno czego) ≤ 1
−1 ≤ cos(wszystko jedno czego) ≤ 1
−1 ≤ cos(2x+2) ≤ 1 ∧ cos(2x+2)≠ 0
dla 0 < cos(2x+2) ≤ 1 masz
czyli przedział <4;+
∞)
dla −1≤ cos(2x+2) < 0 masz
czyli przedział (−
∞; −4>
ZW = (−
∞;−4>∪<4;+
∞)
| | 1 | |
podobnie zrób (b) o ile to jest |
| |
| | 2sin(x−2) | |
2 gru 12:34
Mlody: A gdyby tam było −1/2sin(x−2) to nie można tego zrobić, bo taki mam przykład.
2 gru 15:39