Trygonometria
Proszę o pomoc : Mam takie zadanie do rozwiązania:
Podaj wartości funkcji trygonometrycznych dla kątów ostrych trójkąta prostokątnego o bokach
8cm, 6cm, 10cm.
Czy może mi ktoś to tak trochę wytłumaczyć i wspólnie ze mną zrobić?
24 maj 14:07
kate :

więc :
sinα =
ACBC sinβ =
ABBC
sinα =
610 sinβ =
810
sinα =
35 sinβ =
45
cosα =
ABBC cosβ =
ACBC
cosα =
810 cosβ =
610
cosα=
45 cosβ =
35
tgα =
ACAB tgβ =
ABAC
tgα =
68 tgβ =
86
tgα =
34 tgβ =
43
ctgα =
ABAC ctgβ =
AcAB
ctgα=
43 ctgβ =
34
Proszę
24 maj 20:21